mamaija.com.pl

mamaija – blog parentingowy – zdrowie, dziecko, rodzina

Szybki obiad dla dzieci
Dziecko

Szybki obiad dla dzieci – sprawdzone przepisy

Dzieci są bardzo wybrednymi smakoszami. Bardzo trudno jest dogodzić im w kwestii żywienia. Zdarza się również, że rodzice narzekają, że ich dzieci nie lubią jeść przygotowanych przez nich posiłków. Problem tkwi często w wyglądzie dania. Dorośli nie zwracają tak dużej uwagi do kolorystyki dań czy sposobu ich podania. Dzieci jednak lubią, gdy na talerzu coś się dzieje. Podczas przygotowywania posiłków dla Twoich maluchów zwróć większą uwagę na wygląd dań. Obiad może wyglądać jak stacja kosmiczna lub kwiecista łąka… Dziś podpowiadamy, jakie posiłki przygotowywać maluchom na obiad. Przedstawiamy 3 proste przepisy na szybkie obiady.  

1.   Pikantne bułeczki z pepperoni 

Składniki: 

  • 1 kg mielonej wołowiny 
  • 2 szklanki sosu do pizzy lub sosu do makaronu 
  • 1 opakowanie pepperoni w plasterkach, posiekane 
  • 4 plasterki sera amerykańskiego, posiekane 
  • 12 małych bułeczek, podzielonych n pół 
  • 2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella w kawałkach 

Przygotowanie: 

Rozgrzać piekarnik do 350°. Na dużej patelni, gotować wołowinę na średnim ogniu, aż przestanie być różowa, rozbić na kawałki, odsączyć. Wymieszać z sosem do pizzy, pepperoni i serem amerykańskim. Gotować i mieszać, aż ser się rozpuści, 4-5 minut. 

Umieścić bułki na blasze do pieczenia, przeciętymi stronami do góry. Nałożyć łyżką mieszankę mięsną na bułki; na wierzchu położyć ser mozzarella. Piec, aż ser się rozpuści, około 5 minut. Jeśli jest taka potrzeba, podawać z dodatkowym podgrzanym sosem do pizzy. 

1.   Zdrowa Pizza dla niejadków

Składniki: 

  • 2 kawałki schłodzonego ciasta do pizzy 
  • 300 dag mielonej wołowiny 
  • 1 puszka (15-1/2 uncji) sosu  
  • 2 filiżanki pokruszonego częściowo chudego sera mozzarella 
  • 1 filiżanka rozdrobnionego sera cheddar 
  • 1/2 filiżanki tartego parmezanu 

Przygotowanie: 

Rozwiń ciasto na pizzę; umieść na dwóch natłuszczonych 12-calowych patelniach do pizzy. Piec w temperaturze 425° przez 6-7 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. 

Na dużej patelni, gotować wołowinę na średnim ogniu, aż przestanie być różowa; odcedzić. Dodaj sos. Rozprowadź na cieście. Posypać serami. Piec w 425° przez 6-8 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści. 

1.   Pita Tacos z warzywami 

Składniki: 

  • 1 mała słodka czerwona papryka, posiekana 
  • 2 zielone cebulki, posiekane 
  • 1 puszka fasoli, opłukana i odsączona 
  • 3/4 filiżanki mrożonej kukurydzy 
  • 2/3 filiżanki sosu 
  • 1 puszka (2-1/4 uncji) pokrojonych dojrzałych oliwek, odsączonych 
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku 
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1/4 łyżeczki papryki 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 6 połówek pełnoziarnistych kieszonek pita 
  • 6 łyżek stołowych rozdrobnionego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • Opcjonalnie – pół kg mięsa ( najlepiej wołowiny) 
  • Opcjonalnie: Pokrojone awokado i dodatkowy sos taco 

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować pitę – mąka pszenna typ 1850 będzie najlepszym wyborem. 

Przygotowanie: 

Na dużej patelni, gotować wołowinę, czerwoną paprykę i cebulę na średnim ogniu, aż mięso przestanie być różowe; odcedzić. Wymieszać z fasolą, kukurydzą, sosem, oliwkami i przyprawami; podgrzać. 

Łyżeczką nałożyć 3/4 filiżanki mieszanki wołowej na każdą połówkę pity. Posypać serem. Podawać z awokado i dodatkowym sosem taco, jeśli jest taka potrzeba. 

Tip: Do przygotowanie posiłku najlepiej wykorzystać domowe warzywa i owoce. Jeśli chcesz dopiero rozpocząć hodowlę, warto wyposażyć się w książki ogrodnicze, które podpowiedzą, kiedy i jak zajmować się warzywami. 

Smacznego!

Na deser idealnie sprawdzi się ciasto z owocami sezonowymi. Nie tylko dzieci, ale również dorośli będą szczęśliwi z takiego wyboru!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *