Diagnoza celiakii, czy innej choroby, która powoduje konieczność eliminacji gluten z diety, może wydawać się problemem nie do przeskoczenia. Jednak szeroki wybór produktów bezglutenowych i odrobiona wiedzy o tym, czego unikać komponując swoje posiłki, mogą znacznie pomóc przezwyciężyć ten problem. Dieta bezglutenowa nie musi być monotonna, czy droga. Skomponowanie smacznych dań, z powszechnie dostępnych składników nie powinno stanowić większego problemu.
Co jeść, a czego nie będąc na diecie bezglutenowej
Gluten, to rodzaj białka znajdujący się w produktach pochodzenia roślinnego. Osoby, których organizm nie trawi tego składnika, odczuwają silną reakcję ze strony układu trawiennego po jego spożyciu. Najpopularniejsze produkty bezglutenowe, które są bezpieczne do spożycia dla takich osób, to: soja, kukurydza, proso, ryż, ziemniaki, gryka, maniok, soczewica, fasola, wszelkie owoce i warzywa oraz orzechy, ryby i mięso. Dobra jest też kasza gryczana oraz kasza jaglana.
Unikać należy za to produktów przygotowanych ze zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień, wszelkiego rodzaju białe pieczywo, mąka pszenna i makarony na bazie zbożowej, kasza manna oraz jęczmienna, ciastka i herbatniki. Sięgając po gotowe produkty, należy dokładnie sprawdzać ich skład, ponieważ mogą zawierać jeden z wymienionych składników i tym samym spowodować objawy nietolerancji glutenu. Dobrym pomysłem jest za to żywność ekologiczna o bezpiecznych i dokładnie opisanych składach.
Jak urozmaicić swoją dietę bezglutenową?
Osoby będące na diecie bezglutenowej obawiają się często, że eliminując produkty zbożowe, pozbędą się dostępu do ulubionych smaków. Nie jest to jednak słuszne, bo dieta bezglutenowa nie musi być monotonna. Dostęp do innych zbóż pozwala na jedzenie bezpiecznych wypieków, które nie spowodują przykrych objawów ze strony układu trawiennego. Ciasta i słodycze nie są dla nas zdrowe bez względu na to, na jakiej diecie jesteśmy, dlatego dobrze jest, zastąpić je przekąskami takimi jak pestki z dyni, czy bakalie.
Diety bezglutenowej nie należy się zatem bać. W wielu przypadkach nie oznacza ona wyrzeczeń, a może ona skłonić nas do tego, aby jeść bardziej świadomie i przyczynić się do lepszego funkcjonowania naszego organizmu. Produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, czy owoce i warzywa mogą być bez obaw spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Produkty zawierające gluten można z kolei zamienić z ich bezpiecznymi dla zdrowia zamiennikami.