Owoce serwowane są pod różnymi postaciami. Najszybciej, zdrowo i smacznie jest podawać je na surowo, czyli niepoddane obróbce termicznej. Jednak czasem taka forma może się znudzić, zwłaszcza dzieciom, i wtedy warto mieć coś w zanadrzu. Co? Polecamy liofilizaty, czyli produkty ususzone mrozem, a następnie sproszkowane. Świetne do wielu kulinarnych zastosowań!
Skąd wzięły się owoce liofilizowane?
Chociaż liofilizaty są znane od dawna, to jednak dopiero od pewnego czasu cieszą się bardziej powszechnym zastosowaniem i zainteresowaniem. Wcześniej były wykorzystywane głównie przez sportowców, zwłaszcza alpinistów wyruszających w dalekie trasy o wysokim stopniu trudności.
Tam, gdzie potrzebny był lekki bagaż, ale i spory zapas żywności o dłuższym terminie przydatności do spożycia, doskonale sprawdzała się żywność suszona mrozem. Nie tylko po obróbce znacznie zmniejszała ona swoją wagę oraz rozmiar, ale też zachowywała wszystkie wartości odżywcze. W ten sposób przygotowywano ryby, mięso, ale też warzywa czy owoce.
A skoro okazało się, że są one zdrowe i smaczne, to dlaczego nie wprowadzić ich do ogólnej sprzedaży? I tak oto powstały i upowszechniły się w świadomości konsumentów liofilizaty, które na przestrzeni czasu doczekały się już rożnych ciekawych interpretacji. Swoją własną, adresowaną głównie rodzicom małych dzieci, ale nie tylko, zaprezentowała marka HELPA.
Liofilizowane owoce w proszku – magia na talerzu
Liofilizowane owoce w proszku Czary Mamy świetnie sprawdzają się w każdej nowoczesnej i kolorowej kuchni. Ich nazwa wskazuje na to, co zyskujesz, korzystając z dodatku marki HELPA – prawdziwą magię na talerzu! Czary Mamy zamykane są w papierowych opakowaniach. Składają się na nie ususzone mrozem i sproszkowane owoce oraz warzywa, a wśród nich:
- smoczy owoc,
- malina,
- śliwka,
- czarna porzeczka,
- truskawka,
- jagoda,
- dynia,
- jabłko, gruszka i pietruszka.
Niektóre smaki są dostępne solo inne od razu w zestawach po dwa lub po trzy. To sprawia, że możesz robić nawet zwyczajne, codzienne potrawy w nieco innej, bardziej kolorowej i rzadziej spotykanej odsłonie. A oto kilka pomysłów na dania, elementy potraw oraz desery z wykorzystaniem liofilizowanych owoców.
Wykorzystaj liofilizowane owoce do:
- robienia mas do ciast i tortów – zabarwisz nimi np. masę mascarpone czy maślaną,
- robienia naleśników i placków – do standardowego przepisu dodaj zawartość BIO Różdżki Smaku i wymieszaj,
- robienia kolorowych szejków, koktajli i napojów,
- owsianki lub kaszki,
- jogurtów.
Liofilizowane owoce ze względu na swoją formę oraz wygodne opakowanie (jednorazowe saszetki papierowe) są łatwe do zabrania ze sobą i przetransportowania. Możesz wykorzystać je podczas wakacyjnych wyjazdów albo wsunąć do plecaka dziecka, gdy idzie do szkoły. Kolorowy proszek spodoba się najmłodszym – zachęci ich do jedzenia i eksperymentowania w kuchni. Wspólnie spędzony w ten sposób czas będzie nowym, ciekawym i zbliżającym rodzinę przeżyciem.