mamaija.com.pl

mamaija – blog parentingowy – zdrowie, dziecko, rodzina

Owoce liofilizowane
Lifestyle

Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?

Owoce serwowane są pod różnymi postaciami. Najszybciej, zdrowo i smacznie jest podawać je na surowo, czyli niepoddane obróbce termicznej. Jednak czasem taka forma może się znudzić, zwłaszcza dzieciom, i wtedy warto mieć coś w zanadrzu. Co? Polecamy liofilizaty, czyli produkty ususzone mrozem, a następnie sproszkowane. Świetne do wielu kulinarnych zastosowań!

Skąd wzięły się owoce liofilizowane?

Chociaż liofilizaty są znane od dawna, to jednak dopiero od pewnego czasu cieszą się bardziej powszechnym zastosowaniem i zainteresowaniem. Wcześniej były wykorzystywane głównie przez sportowców, zwłaszcza alpinistów wyruszających w dalekie trasy o wysokim stopniu trudności.

Tam, gdzie potrzebny był lekki bagaż, ale i spory zapas żywności o dłuższym terminie przydatności do spożycia, doskonale sprawdzała się żywność suszona mrozem. Nie tylko po obróbce znacznie zmniejszała ona swoją wagę oraz rozmiar, ale też zachowywała wszystkie wartości odżywcze. W ten sposób przygotowywano ryby, mięso, ale też warzywa czy owoce.

A skoro okazało się, że są one zdrowe i smaczne, to dlaczego nie wprowadzić ich do ogólnej sprzedaży? I tak oto powstały i upowszechniły się w świadomości konsumentów liofilizaty, które na przestrzeni czasu doczekały się już rożnych ciekawych interpretacji. Swoją własną, adresowaną głównie rodzicom małych dzieci, ale nie tylko, zaprezentowała marka HELPA.

Liofilizowane owoce w proszku – magia na talerzu

Liofilizowane owoce w proszku Czary Mamy świetnie sprawdzają się w każdej nowoczesnej i kolorowej kuchni. Ich nazwa wskazuje na to, co zyskujesz, korzystając z dodatku marki HELPA – prawdziwą magię na talerzu! Czary Mamy zamykane są w papierowych opakowaniach. Składają się na nie ususzone mrozem i sproszkowane owoce oraz warzywa, a wśród nich:

  • smoczy owoc,
  • malina,
  • śliwka,
  • czarna porzeczka,
  • truskawka,
  • jagoda,
  • dynia,
  • jabłko, gruszka i pietruszka.

Niektóre smaki są dostępne solo inne od razu w zestawach po dwa lub po trzy. To sprawia, że możesz robić nawet zwyczajne, codzienne potrawy w nieco innej, bardziej kolorowej i rzadziej spotykanej odsłonie. A oto kilka pomysłów na dania, elementy potraw oraz desery z wykorzystaniem liofilizowanych owoców.

Wykorzystaj liofilizowane owoce do:

  • robienia mas do ciast i tortów – zabarwisz nimi np. masę mascarpone czy maślaną,
  • robienia naleśników i placków – do standardowego przepisu dodaj zawartość BIO Różdżki Smaku i wymieszaj,
  • robienia kolorowych szejków, koktajli i napojów,
  • owsianki lub kaszki,
  • jogurtów.

Liofilizowane owoce ze względu na swoją formę oraz wygodne opakowanie (jednorazowe saszetki papierowe) są łatwe do zabrania ze sobą i przetransportowania. Możesz wykorzystać je podczas wakacyjnych wyjazdów albo wsunąć do plecaka dziecka, gdy idzie do szkoły. Kolorowy proszek spodoba się najmłodszym – zachęci ich do jedzenia i eksperymentowania w kuchni. Wspólnie spędzony w ten sposób czas będzie nowym, ciekawym i zbliżającym rodzinę przeżyciem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *