Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Wpływ sposobu odżywiania na odporność organizmu kobiet w ciąży

21 grudnia 2022 Wpływ sposobu odżywiania

Właściwie zbilansowana dieta jest bardzo ważnym elementem warunkującym utrzymanie dobrego stanu zdrowia, wspiera bowiem odporność, może także wspomóc regenerację organizmu po chorobie. Optymalny sposób odżywiania jest szczególnie istotny w przypadku ciężarnych, ma bowiem duże znaczenie nie tylko dla prawidłowego przebiegu ciąży, ale także dla rozwoju dziecka. Dowiedz się, co jeść, aby wzmocnić odporność w ciąży.

Odporność organizmu a dieta

Wiele badań z rozmaitych dziedzin naukowych wskazuje na istnienie związku między żywieniem a stanem zdrowia i samopoczuciem ludzi. Dieta jest jednym z komponentów wpływających na funkcjonowanie układu odpornościowego, którego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy czy bakterie. W szczególności podkreśla się wpływ kwasów tłuszczowych, niektórych witamin, przede wszystkim D3, oraz przeciwutleniaczy na odpowiedźimmunologiczną.

O odporność należy dbać w każdym momencie życia, jednak w tym wyjątkowym okresie, jakim jest ciąża, prawidłowa praca układu immunologicznego jest szczególnie istotna. Infekcje u ciężarnej mogą bowiem nie tylko stanowić dyskomfort dla przyszłej mamy, mogą także wpływać na rozwój dziecka. Najniebezpieczniejsze są zakażenia, do których dochodzi w I trymestrze ciąży, ponieważ w tym okresie mogą spowodować powstanie wad rozwojowych u płodu. Wysoka gorączka u kobiety może mieć działanie teratogenne. Dlatego też tak istotne jest, aby kobieta w ciąży oraz planująca dziecko wzmacniała swoją odporność, m.in. stosując zbilansowaną, zdrową dietę.

Odporność w ciąży – jak ją wzmacniać?

Przyszła mama, komponując swoje menu, powinna zwracać uwagę zarówno na ilość, jak i na jakość poszczególnych składników odżywczych, ponieważ zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy w ciąży znacząco wzrasta. Badania naukowe pokazują, że w diecie ciężarnych najczęściej brakuje wystarczających ilości kwasu foliowego, jodu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie DHA) oraz witaminy D – część z nich ma duże znaczenie dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca ich suplementację wszystkim ciężarnym (warto wybierać preparaty zawierające wszystkie te składniki, takie jak suplement diety MamaDHA Premium+).

Najlepszym, naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności u ciężarnych jest właściwa dieta. Jakie jest zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe w ciąży?

  • Białko – u kobiet w ciąży wzrasta zapotrzebowanie białko, jest ono bowiem podstawowym budulcem rozwijających się tkanek i narządów płodu – największe jest ono w ostatnich dziesięciu tygodniach ciąży. Zalecana ilość białka w diecie przyszłej mamy to 1,1-1,2 g/kg masy ciała/dzień. Warto widzieć, że proteiny są niezbędne do produkcji przeciwciał wydzielanych przez pobudzone do pracy limfocyty B, budują immunoglobuliny, białka ostrej fazy, komórki układu odpornościowego. Warto zadbać o różne jego źródła w posiłkach: nasiona roślin strączkowych (fasolę, groch, bób, soczewicę), ryby, mięso, jaja.
  • Tłuszcze – w czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe wzrasta aż o 50%. Powinny one pokrywać 30% zapotrzebowania energetycznego, a co najmniej 4,5% z nich powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe. W ciąży szczególne znaczenie mają kwasy omega-3 (a wśród nich DHA).
  • Węglowodany – są podstawowym źródłem energii, ich udział w diecie ciężarnej powinien wynosić około 45-55% zapotrzebowania kalorycznego. Głównym ich źródłem są produkty zbożowe, równie ważną rolę odgrywają jednak warzywa i owoce. To one dostarczają bowiem dużą ilość witamin i minerałów, największe znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego mają: żelazo, selen, cynk, witaminy z grupy B, C, D, E.
  • Płyny – w ciąży wzrasta także zapotrzebowanie organizmu na wodę, wynosi ono średnio 2–2,5 l, jest jednak uzależnione od wielu czynników, m.in. od masy ciała kobiety czy temperatury i wilgotności otoczenia.

Co jeść w ciąży, aby budować odporność?

  • Produkty bogate w kwasy omega-3, są to przede wszystkim: tłuste ryby morskie, a także oleje lniany i rzepakowy, orzechy włoskie i siemię lniane.
  • Żywność zawierającą żelazo (pierwiastek, który wchodzi w skład enzymów niezbędnych do procesów utleniania i właściwego funkcjonowania komórek układu immunologicznego), czyli m.in.: podroby (głównie wątróbkę), produkty zbożowe (najwięcej żelaza zawierają kasza jaglana oraz kasza gryczana), orzechy nerkowca, nasiona i ziarna, kakao.
  • Produkty z dużą ilością selenu (pierwiastka, który ma właściwości antyoksydacyjne i pozytywnie wpływa na aktywność komórek układu odpornościowego), takie jak: orzechy brazylijskie, ryby, owoce morza, otręby pszenne, nasiona słonecznika, jaja kurze, mleko i jego przetwory, ciecierzyca, fasola.
  • Naturalne źródła cynku (aktywuje on hormon stymulujący produkcję limfocytów T – tymulinę), np. sezam, zarodki pszenne, pestki dyni, warzywa kapustne i strączkowe, migdały, kakao.
  • Naturalne probiotyki (wpływają one na liczebność i rozmieszczenie komórek odpornościowych oraz pobudzają mechanizmy odpornościowe) znajdujące się w: jogurcie naturalnym, kefirze, kiszonkach, kombuczy, miso. 

Niezwykle ważną witaminą w ciąży jest również witamina D. Jest to grupa steroidowych organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Bibliografia:

  1. M. Makowska-Donajska, L. Hirnle, Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży, „Ginekologia i Perinatologia Praktyczna” 2017, t. 2, nr 4, s. 166–172.
  2. M. Muchacka, M. Kukla, Odżywianie kobiet w czasie ciąży, „Prace Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości z siedzibą w Wałbrzychu” 2017 t. 42, s. 61-74.
  3. L. Kobielska, Kobieta w ciąży z infekcją wirusową, „Medical Tribune” 2016, nr 11.

Materiał zewnętrzny

tkaniny

Redakcja mamaija.com.pl

Jesteśmy grupą osób z wieloletnim doświadczeniem w kwestii wychowania dzieci. Dzielimy się poradami na temat parentingu i zdrowego trybu życia, a także domu. Zapraszamy do lektury!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Rodzaje cukru i jego alternatywy

Rodzaje cukru i jego alternatywy

13 października 2023

Jak walczyć ze skórnymi zmianami alergicznymi
Wpływ sposobu odżywiania

Jesteś zainteresowany reklamą?