Nasze ulubione dania dużo straciłyby bez naszych ulubionych przypraw, które wyostrzają smak dania. Mają także mnóstwo pozytywnych działań zdrowotnych. A ty jakie przyprawy lubisz najbardziej?
Czy przyprawy są zdrowe?
Tak, zdecydowanie, a najzdrowszymi przyprawami są:
- Cynamon – ma właściwości antynowotworowe, antybakteryjne, wspomaga przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Czarnuszka – jej nasiona działają przeciw wrzodom, stosowane są w przypadku cukrzycy, nadciśnienia, astmy alergicznej.
- Goździki – zatrzymują rozpowszechnianie się infekcji drożdżowej, chorób nowotworowych, obniżają poziom cholesterolu, łagodzą kaszel, bóle zęba, czy gardła.
- Imbir – ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, pomaga w leczeniu przeziębień, zwalcza kłopoty trawienne, łatwiej się nam skoncentrować.
- Kurkuma – działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie.
- Lubczyk – pomaga na układ moczowy, a także działa przeciwzapalnie.
- Oregano – działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, ma działanie uspokajające, a także poprawia trawienie.
- Szafran – pomaga zwalczać depresje, napięcie przeciw miesiączkowe, czy pomaga w leczeniu niepłodności.
Teraz już znasz odpowiedź na pytanie, czy przyprawy są zdrowe. Odpowiedź brzmi tak. A to nie wszystkie właściwości i tylko niektóre przyprawy.
Sprawdź, czy znasz te przyprawy!
Z pewnością znane ci są nazwy poniższych przypraw, ale czy zagościły kiedykolwiek w twojej kuchni? Przekonaj się do czego, warto je używać.
- Cząber suszony – dodajemy do zup, gulaszy, mięs, pieczeni, a także pasuje do dań z grochu, fasoli czy soczewicy.
- Estragon suszony – nada się do sałatek, surówek, dań z jajek,drobiu, ryb, czy cielęciny.
- Pieprz czerwony – sprawdzi się do sosów na bazie mięsa i warzyw, sałatek, a także zup i dań z ryb.
- Kozieradka – dodajemy do sałatek, mięs, makaronów, ryb.
- Czosnek niedźwiedzi – polecany do sosów, sałat, dań mięsnych zarówno smażonym, jak i pieczonym.
- Suszone owoce jałowca – dodać je możesz do bigosu, mięs, sosów, a także pasztetów.
- Pieprz syczuański – sprawdzi się do potraw z ryżu,warzyw, do marynat, dodaj do mięs z grilla.
- Anyż gwiaździsty – w Polsce używana bardzo często podczas świąt dodawany do wypieków, mięs, warzyw, kompotów, a także do nalewek, likierów.
- Trawa cytrynowa – dodajemy do zup, curry, dań smażonych, sosów, ryb, a także deserów.
- Kmin rzymski – możemy dodać do grillowanych warzyw, czy mięs, gulaszy zup, ryb, a także sosów.
Dostępne są również różnorodne mieszanki przypraw m.in. takie jak: czubryca zielona, czy czerwona, pieprz cytrynowy, sól ziołowa, czy specjalne mieszanki do danego rodzaju mięs, potraw, również wypieków.
Warto próbować nowych przypraw!
Dzięki zakupowi nowych przypraw poszerzasz swoje smaki, wzbogacasz dania, zaskakujesz rodzinę i przyjaciół zdolnościami kulinarnymi. Wprowadź naturalne przyprawy do twojej kuchni, poznając niesamowite smaki świata!
Źródło zdjeć: Canva