mamaija.com.pl

mamaija – blog parentingowy – zdrowie, dziecko, rodzina

Zdrowie

Owoce na zdrowie!

Owoce to jedne z podstawowych elementów, które powinny znaleźć się w codziennym menu każdego z nas. Zwykle to właśnie od nich zaczyna się rozszerzanie diety dziecka. Są też świetną przekąską dla starszych pociech. W późniejszych latach również chętniej sięgamy po owoce niż warzywa, a to ze względu na ich słodki smak i dużą zawartość wody.

W dorosłym życiu niestety wiele osób znacznie ogranicza spożywanie owoców w obawie o swoją sylwetkę. Skupiamy się jedynie na cukrach i kaloriach, a zapominamy o wielu innych, niezwykle cennych wartościach, jakie kryją się w tych smakowitych produktach. 

Dlaczego warto sięgnąć po sezonowe owoce?

Zbilansowana i różnorodna dieta ma duży wpływ na zdrowie i samopoczucie. To ta część naszej codzienności, na którą stale mamy wpływ. Ten argument przemawia za tym, żeby zwracać większą uwagę na nasz jadłospis i komponować go w zależności od sezonu.  Nie powinno w nim zabraknąć owoców, które znajdziemy w sklepach praktycznie przez cały rok. Należy pamiętać, że owoce to nie tylko cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza), ale także szeroki wachlarz witamin i minerałów, które są nam potrzebne. Są one źródłem między innymi: 

  • błonnika pokarmowego, 
  • antyoksydantów, 
  • potasu, cynku, magnezu, luteiny czy manganu, 
  • witamin A, C oraz  E. 

Najlepiej wybierać świeże produkty sezonowe – mają one nie tylko wyjątkowy smak, ale też zachowują wszystkie właściwości odżywcze i są przystępne cenowo. 

Owocowa jesień 

Dieta bogata w owoce zwykle kojarzy nam się z wiosną i latem. Jesienią już zapominamy o tym zdrowym nawyku przez co nasze menu staje się bardziej monotonne. A to właśnie w tym czasie powinniśmy jak najlepiej o siebie zadbać, także jeśli chodzi o sposób odżywiania. Pamiętajmy, że przecież jesień również pełna jest pysznych świeżych produktów! W tym czasie sięgnijmy na przykład  po:

  • jabłka, 
  • gruszki, 
  • śliwki, 
  • żurawinę,
  • mandarynki. 

Każdy z tych owoców sam w sobie jest doskonałą i szybką przekąską, ale z powodzeniem możemy je też wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych dań, jak i domowych słodkości. A jeśli nie wiemy, jak w danym momencie wykorzystać poszczególne produkty – możemy je zamrozić lub zrobić z nich domowe przetwory. To prosty sposób, aby zatrzymać smak i właściwości zdrowotne sezonowych owoców na kolejne długie miesiące. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *